Friday, October 4, 2013

SOHO

Teks: Nurnadia Md Jaini
Sumber : Urus Sendiri SOHO Anda oleh Mohd Zulfadli dan Malina J.

Bismillahirrahmanirrahim.
   Apa itu bisnes secara SOHO? Dari maksud SOHO itu sendiri kita dapat terjemahkan konsen bisbes secara SOHO itu sendiri. SOHO adalah Small Office Home Office. SOHO merupakan satu konsep bisnes yang dilakukan secara fleksibel di rumah. Mungkin juga dengan menyediakan sedikit ruang kecil sama ada di ruang tamu, bilik tidur atau mana-mana ruang di rumah untuk dijadikan mini pejabat untuk kita jalankan bisnes kita. Selalunya SOHO ini merupakan bisnes yang kecil atau sederhana dengan bilangan pekerja yang minimum serta modal pusingan yang kecil sahaja.
   Dengan menjalankan bisnes secara SOHO, kita dapat beroperasi dengan keadaan yang selesa dan santai di rumah. Di sini saya rumuskan beberapa kelebihan perniagaan SOHO ini:
1) Tidak perlu nak sewa pejabat
     Perniagaan secara SOHO tidak perlu berdepan dengan masalah untuk menyewa pejabat. Ini kerana, perniagaan ini boleh sahaja dijalankan di rumah. Jadi, kita tak perlulah pening-pening untuk fikir tentang kos-kos bulanan yang melibatkan premis perniagaan.

2) BErisiko Rendah
    Selalunya bisnes SOHO ini merupakan bisnes yang tidak berisiko tinggi. Modal yang dikeluarkan juga kecil atau sederhana sahaja. Sekiranya berlaku kerugian jumlahnya hanya sedikit..

3) Boleh mulakan dengan apa yang ada sahaja
    Dengan peralatan dan kelengkapan yang minimum anda tetap boleh memulakan perniagaan. Contohnya, dengan adanya laptop, line internet dan satu ruang anda sudah boleh mula berniaga produk SHAKLEE.(Kena daftar dululah sebelum berniaga. Tapi semua hanya di hujung jari)

4) Kebebasan masa
    Walaupun anda sedang bekerja anda juga boleh berehat bila-bila masa anda inginkan. Anda bebas menentukan masa seharian anda. Anda tidak terikat dengan mana-mana pihak kerana ini bisnes anda.

5) Menjimatkan tenaga dan wang
     Dengan bisnes secara SOHO ini anda mampu menjimatkan tenaga dan wang anda. Anda tidak perlu ke hulu ke hilir untuk menjual produk SHAKLEE anda. Anda hanya perlu berkongsi di alam maya sahaja. Tidak perlu mengangkut stok ke hulu ke hilir. Anda juga telah jimat dari segi kewangan anda. Dokumen-dokumen pula anda cuma perlu menghantanya melalui email sahaja. Tidak perlulah anda ke pejabatnya atau ke pejabat pos untuk mengepos surat atau barang. Semuanya di hujung jari.

6) Berpakaian Bebas
    Bangun pagi anda tak perlu kelam kabut menyiapkan pakaian  ke pejabat. Tiada siapa yang akan memarahi anda sekiranya anda masuk pejabat anda hanya berbaju tidur. BAgus kan.

7) Tida batasan pencapaian
    Anda sendiri yang tentukan tahap mana yang anda ingin capai. Adakah dengan mendapat RM100 sebulan sudah cukup buat anda atau anda ahu lebih lagi. Semuanya atas kehendak anda.

Seronokkan bekerja dengan diri sendiri. Walaubagaimanapun, disiplin perlu kita patuhi. Janganlah disebabkan itu bisnes kita, kita mahu mula kerja pukul 12 tengah hari. Kita perlu buat yang terbaik buat bisnes kita walaupun hanya bisnes kecil-kecilan.
Salam kasih sayang.. Nadia
Wassalam

No comments:

Post a Comment